Reis mee met onze ananas

De reis van onze Amaizin ananas begint in Sri Lanka, ten noord oosten van Colombo. In 1997 richtte Priyantha hier zijn bedrijf op, om zo 100% biologische exotische vruchten te kunnen exporteren naar Europa. Anno nu werken er 65 medewerkers en zijn er maar liefst 500 boerenfamilies aangesloten bij zijn coöperatie.

Naast het verbouwen van exotische vruchten, helpt onze producent boerenfamilies uit de omliggende dorpen aan werk en een betrouwbaar inkomen. Maar dat is niet alles. 

Zo leren ze de fijne kneepjes van het biologisch telen van ananas van landbouwkundig ingenieur Nishantha. Hij is nauw betrokken bij de ananasteelt, de vruchtwisseling en het natuurlijk bestrijden van veel voorkomende ziektes.

Het schoonmaken, schillen, snijden, sorteren en afvullen in blik van de ananas gebeurt voor 80% met de hand door vrouwen. En het echte zware werk? Dat is bestemd voor de mannen. Man of vrouw, iedereen is sowieso tenminste 18 jaar of ouder.

Steun voor zondagsschool

Behalve het creëren van werk en inkomen voor boerenfamilies steunt Priyantha ook andere bevolkingsgroepen. Zo worden de naastgelegen tempel en zondagsschool door middel van donatie van boeken, kleding en een nieuwe schoolruimte voorzien. En voor het onderhouden van het fabrieksterrein zijn verstandelijk gehandicapten aangenomen. Op deze manier kunnen ook zij een eigen bestaan opbouwen.

 

Queen of Pineapple

Onze Amaizin ananas uit Sri Lanka is de Mauritius, ook wel de “The Queen of Pineapple” genoemd. Deze ananas loopt taps toe en is niet rond en bol zoals de gebruikelijke ananas. Precíes de reden waarom deze nooit wordt gebruikt voor gangbare ananasproducten.

Want door zijn vorm is machinaal verwerken niet mogelijk en komt er veel handwerk aan te pas. Daarbij zorgt de vorm er ook voor dat de ene schijf in het blik groter kan zijn dan de andere.

De Mauritius ananas heeft een uitgesproken aroma en intens zoete smaak. Heel geschikt dus om in te blikken op eigen sap en zonder toevoegingen.

De veelal uit Afrika of Zuid-Amerika afkomstige ananas is minder zoet waardoor er vaak suiker aan het sap wordt toegevoegd. Zoals Priyantha altijd zegt: ”Proef het fruit en voel de natuur”.

Amaizin, 100% Natural!

Sajoer Lodeh

Troplical Vegan Mousse

Een luchtige tropical mousse, gemaakt van kokoscrème en stukjes zoete biologische ananas uit Sri Lanka

Naar recept

meer herkomst

Kies je taal