Reis mee met onze kokosmelk

De reis van onze Amaizin kokosmelk begint in het midden van Sri Lanka bij Mario de Alwis. Zijn bedrijf is eigenlijk een heel dorp met huizen, enkele fabrieken, een wasserette en een restaurant. De zeshonderd werknemers slapen en eten hier doordeweeks, zodat ze meer loon overhouden om te sparen. Er zijn sociale projecten, zoals de zorg voor het naar school gaan van kinderen van werknemers en (financiële) steun tijdens en na de zwangerschap voor moeders. Ook voor de aanleverende kokosnootboeren, die met hulp van De Alwis zijn verenigd in een fair trade-associatie, wordt goed gezorgd. Hier geloven ze namelijk dat een bedrijf zal sterven als het slechts focust op de productie en vergeet dat de ziel van het bedrijf in de mensen zit.

Om het ambacht van notenkraken in stand te houden en meer mensen in dienst te nemen, worden de kokosnoten deels met de hand gekraakt. Hier komen dus zeker geen apen aan te pas.

De vezelige buitenkant wordt in de grond rond de kokospalmen begraven om water beter vast te houden. Het witte vlees wordt geperst tot kokosmelk en verdund met kokoswater tot het gewenste vetpercentage. Al een uur nadat de noot is gekraakt zijn de Amaizin-blikjes gevuld en gesloten.

De kokosmelk komt per boot naar Nederland, liefst via schepen op zwavelarme stookolie. Via Rotterdam gaat deze zoveel mogelijk via de rivier naar Nijmegen, om pas de laatste 60 kilometer per vrachtauto naar DOIT ORGANIC af te leggen.

Dankzij ons directe contact zonder tussenhandelaar is transparant zijn niet lastig voor ons. Tijdens onze bezoeken aan Mario de Alwis letten we dan ook op sociale zaken, zoals sanitair en scholing en gaan we met boeren in gesprek over hun behoeftes.

 

Steun voor kinderen in Sri Lanka

Van elk verkocht 400 ml blik kokosmelk (17% vet) doneert Amaizin 1 eurocent aan het Food Science Kitchen project op Sri Lanka.

Dit project is er voor kinderen die in Sri Lanka hun school hebben afgerond en helpt ze te werken met moderne keukenapparatuur en computers.

Meestal hebben deze kinderen zelf thuis geen computers en elektrische apparaten. Zo leren ze vaardigheden die hun kansen op werk in binnen en buitenland vergroot.

Let’s make the world Amaizin!

Zo gebruik je kokosmelk

Kokosmelk is een belangrijk ingrediënt voor Aziatische gerechten en kan zowel perfect in curry’s, soepen als in zoete baksel en vegan desserts gebruikt worden. Laat je inspireren door de smaak van Azië met onze wereldse recepten, gemaakt met kokosmelk.

Bij lagere temperaturen kan het kokosvet in de melk harder worden. Dit is een natuurlijk proces. Schudden, (au bain-marie) verwarmen of roeren voor gebruik maakt de melk weer glad. En verwarm de kokosmelk altijd roerend, anders schift het.

 

Sajoer Lodeh

Sajoer Lodeh

Curry met knapperige groenten, tofu en biologische kokosmelk uit Sri Lanka

Naar recept

meer herkomst

Kies je taal